For et år!

Nå er det ett år siden jeg ble daglig leder for Litteraturhuset i Bergen. Det har vært et innholdsrikt år som har gått utrolig fort! Jeg har gledet meg hver dag til å gå inn i dette nydelige og litt rare og skakke huset, og sammen med gode kolleger skape et godt sted for litteraturen.
Jobben min er herlig sammensatt og variert. Først og fremst må vi oppfylle formålet vårt, som er «å formidle og vekke interesse for litteratur og lesning.»
Det blir sagt at kultur er beredskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sender imidlertid ikke ut formaninger om å gå på den konserten, oppsøk det teaterstykket, eller les den boken. Men det burde de. Bøkene og formidlingen av dem gjør oss til lesere. Og når man leser godt, blir man rustet til å forstå samfunnet, og man lærer å gjennomskue de som prøver å påvirke oss. Dette viktige arbeidet legger vi til rette for, for alle. Lesekrisen er reell for barn, men den er i aller høyeste grad reell også for voksne.
Nå har mine dyktige kolleger akkurat lansert høstens program, og det er en rekke spennende arrangementer som du kan la deg engasjere og bli litt klokere av. Les mer om det hele her og sikre deg billetter her.
Et hus som funker
Jobben min er også praktisk og konkret: Vi må ha et hus som virker, der heisen går når den skal, der vannet kommer ut i de riktige rørene, der alt er rent og pent og ser skikkelig ut og der alt funker, fra mikrofoner til lyskastere, kassaapparat og kaffemaskin, bøker i hyllene og dopapir på do.
Det koster å drifte et stort hus, og det er et pågående arbeid å sikre nok penger. En av de aller viktigste enkeltpersonene i så måte, er Trond Mohn. Fra oppstarten i 2013 frem til i dag, har han gitt Litteraturhuset i Bergen betydelige beløp. Det er imponerende, og har vært avgjørende for at Litteraturhuset består.
Auditoriet vårt har ikke hatt et eget navn, i motsetning til arrangementssalene som heter Olav H. Hauge, Zinken Hopp, Torborg Nedreaas, Fosse-stova og Alver. (Alver var pikenavnet til Amalie Skram.) Fra høsten heter Auditoriet derfor Trond Mohn. Det synes vi er en fin måte å vise vår takknemlighet på.
Vi gir rommet Alver et lite tillegg og kaller det Amalie Alver. Inne i det rommet henger et fantastisk portrett av Amalie, laget av billedkunstner Marta Nerhus. Materialet er streng og metalltråd, og jeg anbefaler varmt å ta en titt på det.
Også våre gode venner i Colonialen skifter navn, til LITT foran og LITT bak.
Første etasje
Jeg har elsket Litteraturhuset høyt siden det åpnet i 2013. Men inngangspartiet har jeg aldri helt likt. Døren er tung opp fra den bratte trappen, gangen man kommer inn i er trang, du møter én trapp som går ned og én som går opp, og hvor skal vi egentlig?
Derfor har vi nå satt i gang et oppussingsarbeid, der Boksalongen skal bli inngangspartiet til hele huset, også om du skal i LITT foran eller LITT bak. Vi skal komme inn i bøkene – og bli der. Her legger vi også til rette for en kafé, der du kan sette deg ned med en forfriskning og lese boken du har kjøpt. Første etasje får dermed åpningstid fra tidlig morgen til sen kveld, så det er ingen grunn til å gå et annet sted.
Nå håper jeg du kjøper deg noen gode bøker i Boksalongen, kobler ut internett og riktig lar deg synke inn i et alternativt univers. At du lærer noe, at du undrer deg over noe, at du lar deg underholde, provosere eller at du glir inn en våg du ikke har visst om. Både Boksalongen og LITT foran er åpen i sommer, mens arrangementene starter opp igjen i august.
God sommer!
Hjørdis Losnedahl
Daglig leder
Litteraturhuset i Bergen
m: +47 922 30 992 | e: hjordis@litthusbergen.no