Når det lønner seg å tukle med naturen

Frokostmøte med Bioteknologirådet
Et foredrag om mat, bærekraftig utvikling og genteknologi.
Visste du at blomkål, brokkoli, rosenkål og grønnkål alle er avlet frem fra den samme ville planten?
Forholdet mellom lønnsomhet og natur er en av de mest grunnleggende spenningene i begrepet bærekraftig utvikling. Den grønne revolusjonen på 60tallet førte til at kornproduksjonen gikk opp med omtrent 2,5 ganger (og resultatet; økt befolkning). Avl har gitt oss ris som ikke knekker, bakehvete som kan dyrkes i Norge og kyr som produserer mer melk.
Nå står vi overfor en ny revolusjon i matens arvemateriale. Med gensaksen kan forskere og utviklere gjenskape sjeldne egenskaper i organismene vårt matsystem er bygget på, eller lage helt nye egenskaper som naturen ikke har sett før.
Foredragsholder er Håvard Øritsland Eggestøl, seniorrådgiver i Bioteknologirådet og fiskehelsebiolog med doktorgrad i fiskeimmunologi.