Hva vi snakker om når vi snakker om: Rasjonalitet

Rom: Olav H. Hauge

Arrangør: Litteraturhuset

Med Bjørn T. Ramberg, Ole T. Hjortland og Espen Gamlund.

Flere filosofer har påpekt at vi mennesker skiller oss fra dyrene ved at vi er rasjonelle vesener. Men hva betyr det egentlig at vi er rasjonelle? Betyr det at vi har evnen til å tenke, eller betyr det noe mer? Økonomer sier gjerne at det er rasjonelt for unge mennesker å tenke på pensjonssparing. Hva betyr rasjonalitet i denne sammenheng, og hvorfor klarer de færreste å bry seg like mye om fremtiden som om nåtiden?

Til å hjelpe oss med å svare på disse og andre spørsmål om rasjonalitet, får vi denne kvelden besøk av Bjørn T. Ramberg, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, og Ole T. Hjortland, førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Bergen. Begge to er på forskjellige måter opptatt av spørsmålet om rasjonalitet i sin forskning. Samtalen ledes av filosof Espen Gamlund.

90/60,– (stud.) 

Husnytt

 • God påske!

  Se våre åpningstider her.

 • Bli med på lesesirkel!

  Kari Jegerstedt, Oda Vige Helle, Eivind Riise Hauge og Marie Amdam leder vårens møter.

 • «For–»

  Litteraturhuset i Bergen starter eit langsiktig prosjekt for å styrke det litterære feltet.

 • LittPod

  Litteraturhusets egen podkast.

 • Personvern

  Slik behandler vi dine personopplysninger.