Brexit

Rom: Alver

Arrangør: Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen

Hva er status og hva er mulige konsekvenser for Norge?

Folkeavstemningen i juni 2016 der et flertall av Storbritannias befolkning besluttet å forlate EU sendte sjokkbølger gjennom Europa. John Erik Fossum kommer for å gjøre opp status for Brexit så langt, og med basis i det diskutere mulige effekter for Norge.

Slik status er idag må Storbritannia forlate EU den 22. mai, eller allerde den 12. april dersom de ikke godkjenner avtalen som nå foreligger. Men uansett utfall er det uklart hva slags effekter dette vil ha for Norge. Ett mulig utfall som fortsatt diskuteres er at Storbritannia tilknyttes EØS, som er hva britene refererer til som Norge-modellen. Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere, samtidig som Norge er svært integrert i EUs indre marked. Det som gjør Brexit så viktig er at uansett hva slags utfall man får, så må vi regne med omfattende effekter for Norge.

John Erik Fossum vil skissere ulike scenarier med utgangspunkt i boken han ga ut i 2018 sammen med H.P Graver, Squaring the Circle on Brexit – Could the Norway Model Work? (Bristol University Press, 2018).

Fossum er professor ved ARENA - Centre for European Studies, ved Universitetet i Oslo.

Arrangementet er en del av Jean Monnet-modulen knyttet til bachelorprogrammet i Europastudier ved Institutt for sammenliknende politikk.

Gratis

Husnytt