Starman - Sophus Tromholt Photographs 1882-1883

Rom: Boksalongen

Arrangør: Forlaget Press

Forlaget Press inviterer til lansering.

I 1882 reiste den selvlærte astrofysikeren Sophus Tromholt (1851–1896) fra Bergen til Kautokeino for å forske på nordlys, i 2013 ble fotoarkivet hans en del av UNESCOs Memory of the World register, og endelig kommer boken om Tromholt og fotografiene hans.

Sophus Tromholt var lidenskapelig opptatt av nordlyset, men tross iherdige forsøk måtte han gi opp ambisjonene om å bli den første til å fotografere himmelfenomenet. I stedet skapte han en fotografisk portfolio som inkluderer landskap, dokumentasjon av tradisjonelle livsvilkår i den samiske kulturen, og portretter av om lag 50 navngitte personer fra området omkring Kautokeino. Snart 140 år senere huskes Tromholt fremdeles for disse fantastiske portrettene, og nå er de for første gang samlet i bokform.

Kom og bli kjent med mannen bak kamera i samtale med forfatterne i Boksalongen ­– det blir forfriskninger, bokbad, og musikalsk innslag. Boken er engelskspråklig og har et utfyllende sammendrag på nordsamisk.

Gratis

Husnytt