Kunsten å reise: Wien fra romertid til renessansen

Rom: Auditoriet

Arrangør: Litteraturhuset

Foredrag med Gunnar Danbolt.

Wien er en gammel by, men det var først da den i år 15 f. Kr. ble en del av Romerriket og fikk navnet Vindobona, at den fikk en historie. Den romerske byen kan vi nå se rester av, fordi det er gjort interessante utgravninger. Da Romerriket falt, forsvant den ut av historien. Først i 976 e. Kr. dukket den opp igjen, nå som hovedstad for det man kalte Østmarken, styrt av den tyske adelsslekten Babenberg. Og de regjerte helt frem til 1246, da Habsburgerne etter hvert kom til makten. Fra denne tiden er det bevart noen bygninger, men flere minnesmerker, som f. eks. Verdun-alteret fra 1181 – er et klenodium fra romansk tid. Når vi nærmer oss renessansen blir det langt flere byggverk, malerier og skulpturer som vi skal se nærmere på.

90/60,– (stud.) 

Husnytt