Walter Benjamin: Passasjeverket

Rom: Auditoriet

Arrangør: SolumBokvennen forlag

Panelsamtale om Walter Benjamins Passasjeverket.

Velkommen til en kveld dedikert til Walter Benjamins storverk – Passasjeverket – som endelig foreligger på norsk i Arild Linneberg og Janne Sunds oversettelse.

I panelet:

Arild Linneberg, Janne Sund og Per Buvik.

Ordstyrer: John Kaare Hoversholm

Walter Benjamin arbeidet med Passasjeverket fra 1927 til han døde på flukt fra Gestapo i 1940. Ifølge Theodor W. Adorno hadde verket en genial konsepsjon. Arbeidstittelen var Paris, det nittende århundrets hovedstad. Med utgangspunkt i de parisiske passasjene viser Benjamin oss et panorama over en epoke, med passasjer om arkitektur og mote, prostitusjon og spillegalskap, kjedsomhet og reklame, fotografi og barndom, interiør og byplanlegging, revolusjon og utopisk sosialisme, og forfattere som Baudelaire, Proust og Hugo.

Med sine montasjer av fragmenter, sitater, tidsbilder og anekdoter har verket en unik form; Benjamin kalte det surrealistisk historieskrivning. I dialektiske bilder setter han ekstremer opp mot hverandre for å gi oss «det nittende århundrets urhistorie», basert på en overraskende kombinasjon av marxisme og kabbala.

Få verk har inspirert så mange og hatt så bred appell som Passasjeverket – som også har en forbløffende aktualitet for vår egen tid.

Passasjeverket vil være til salgs i Boksalongen.

Velkommen!

100,–

Husnytt