Filmpremiere: Tre dager med frihet

Rom: Auditoriet

Arrangør: Kvinnefronten i samarbeid med Litteraturhuset

Velkommen til dokumentarfilmvisning om den årlige kvinnefesten Ashenda.

Hvert år feirer jenter og kvinner i Tigray i nord-Etiopia sin frihet i tre dager til ende under kvinnefesten Ashenda. Denne dokumentaren forteller historien om en eldgammel kvinnekultur som var i ferd med å dø ut, men som har fått sin rennesanse. Vi hører og ser hvilken verdi Ashenda har for de som deltar og som kommer fra alle deler av Tigray for å feire i regionshovedstaden Mekelle.

Filmen viser feiringen fra et kulturelt og religiøst perspektiv sett i lys av nyere forskning. Den gir også en stemme til kvinneorganisasjonen i Tigray som fornyet Ashenda for å fremme kvinnesaken, det regionale kultur- og turistbyrået som ser en turistattraksjon og vei til økonomisk vekst – spesielt hvis den blir registret i UNESCO – samt en musikkviter som vil utvikle den til en opera. Opptakene til filmen som er et samarbeidsprosjekt mellom den etiopiske filmskaperen Tewodros Hailemikael og sosialantropologen/filmskaperen Thera Mjaaland, ble gjort under feiring av Ashenda i Mekelle i august 2017. Det blir mulig å stille spørsmål til Thera Mjaaland etter visningen.

Filmen er på tigrinisk med engelsk teksting. Diskusjonen etterpå blir på norsk.

Gratis

Husnytt