Sør-Sudan

Rom: Zinken Hopp

Arrangør: Norsk Folkehjelp Bergen

Foredrag og samtale med Halle Jørn Hanssen og Gunnar M. Sørbø.

Da Norsk Folkehjelp i 1987 besluttet å støtte frigjøringskampen i Sudan, var det en omstridt beslutning. Halle Jørn Hanssen var generalsekretær mens frigjøringskrigen raste og ryktene om våpensmugling florerte. Nå er Norsk Folkehjelp den internasjonale organisasjonen som har jobbet lengst sammenhengende i Sør-Sudan.

Halle Jørn Hanssen kommer nå til Bergen for å gi siste nytt fra konflikten og fortelle om sine to bøker om Sør-Sudan.
Hanssen har bakgrunn både som journalist og bistandsarbeider. Han har arbeidet ved NUPI, NORAD og som NRKs korrespondent i Afrika i tillegg til jobben som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Gunnar M. Sørbø vil ta en prat med Halle Jørn Hanssen etter foredraget. Sørbø er seniorforsker ved CMI og har forsket på, og skrevet om, Sudan og Sør-Sudan i en årrekke. Sørbø er akkurat kommet tilbake fra Johns Hopkins University hvor han som Fulbright stipendiat har forsket på fredsbygging med Sudan som eksempel.

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i forbindelse med en maktkamp mellom Kiir og visepresident Riek Machar i 2013. Minst 1,7 millioner mennesker har flyktet fra landet som følge av krigen, og 1,9 millioner er internt fordrevet.

Over en million barn har flyktet fra volden ifølge FNs barnefond UNICEF og FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR. Barn utgjør over 60 prosent av flyktningene fra Sør-Sudan til andre land.

Totalt risikerer nesten 5,5 millioner mennesker å bli rammet av sult i landet i 2017. Norsk Folkehjelp er en av de største nødhjelpsaktørene i landet, og nådde i 2016 ut til over 300 000 mennesker med matstøtte. 

I Sør-Sudan er det tre langsiktige programområder for Norsk Folkehjelp: Sivilsamfunnsprogrammet, distriktsutviklingsprogrammet og helseprogrammet, med underprogrammer og prosjekter. I tillegg har Norsk Folkehjelp et nødhjelps- og et mineryddingsprogram.

Gratis

Husnytt