Det nye programmet er ute!

Møt Gunilla Bergström, Herbjørg Wassmo, Siri Hustvedt, Stein Torleif Bjella, Frode Grytten, Ragnar Hovland, Vibeke Løkkeberg og mange fler.

Programmet for august, september og oktober er endelig ute! Les mer om noen av høstens høydepunkter under og ta turen innom huset for å plukke med deg en ferskpresset programbrosjyre.

Bla i kalenderen på nettsiden for å se alle arrangementene på Litteraturhuset. En oversikt over arrangementer i regi av Litteraturhuset finnes også på Facebook-siden vår. Billetter finner du på billettsiden og i Boksalongen. 

Fylla! (24. august) 
Hvorfor drikkes det så mye – i dikt, i romaner, i det litterære miljøet? Vi sparker i gang bokhøsten med en helaften om alkoholens gleder og forbannelser. Med: Ragnar Hovland, Arild Linneberg, Kristine Tofte, Hanne Ørstavik og Tina Åmodt. Samtaleleder er forfatter, journalist og ølhund Mímir Kristjánsson

Å skrive som kvinnelig forfatter (2. september)
Hva er forskjellen på å være forfatter og en som skriver? Karolina Ramqvist og Siri Hustvedt møtes for å snakke om det paradoksale forholdet mellom å skrive, og å innta rollen som forfatter. Og ikke minst; å innta rollen som kvinnelig forfatter. Kari Jegerstedt leder samtalen. 

Synopsis: Vibeke Løkkeberg (4. september)
Gjennom filmer som Hud, Løperjenten og Åpenbaringen satte regissør Vibeke Løkkeberg sitt tydelige preg på det norske kulturlivet. Denne kvelden får vi anledning til å bli bedre kjent med hennes karriere og refleksjoner. Filmkritiker i Bergens Tidende, Emilio Sanhueza, intervjuer.

Etter Dina (7. september)
Det har gått tyve år siden Herbjørg Wassmo fullførte Dina-trilogien. Nå har den prisbelønnede og folkekjære forfatteren begått en ny bok i serien. Bjørn Ivar Fyksen intervjuerWassmo om arbeidet med den siste boken, og hvordan det har vært å leve med romanskikkelsen Dina i snart 30 år. 

Til overs: Grytten og Bjella om mannlig tristesse og poesi (8. september)
Det er en kunst å skildre den mannlige tristessen som kan være både voldsom og lavmælt på samme tid. Forfatter og kritiker Marta Breen møter Stein Torleif Bjella og Frode Grytten til en samtale om mennene som blir til overs.

Gunilla Bergström (14. september)
I år fyller vår alles Albert Åberg hele 45 år! Vi har invitert hans mor og skaper Gunilla Bergström til en samtale om den eventyrlige suksessen. Hva er det med Albert og hans far som fortsetter å fascinere og engasjere barn og foreldre verden over? Trond-Viggo Torgersen intervjuer. 

Debutanttripp: It´s complicated (14. september)
Finnes det ukompliserte relasjoner? Det finnes i alle fall en overflod av kompliserte. Dette blir tema for høstens første Debutanttripp med Ida Lórien Ringdal (Dette skjer ikke), Julie T. Stangebye (Lufte gaupene) og Runa Fjellanger (På motorveiene). Intervjuer: Elise Winthertun

Foreldrerådet: Fødselsdepresjon (25. september)
Hvordan er det å gå gjennom et fysisk krevende svangerskap når du samtidig er utmattet og lider av depresjon? Lene Julsen skriver om å være gravid og deprimert i Naturmannen og jeg mens Victoria Durnak utforsker depresjon etter fødsel i romanen Senteret. De møter Silje Stavrum Norevik til samtale.  

Forstå Russland: Arven etter den russiske revolusjonen (26. september)
Hva var egentlig den russiske revolusjonen? Og spiller den fortsatt noen rolle for russerne? Per Egil Hegge, som kommer med boka Russland 1917 nå i høst, møter Kåre Johan Mjør, som nylig har gitt ut en bok om arven etter det russiske imperiet. Samtaleleder er Martin Paulsen

Mødre og døtre (27. september)
Finnes det en mer potent relasjon i vår kultur enn den mellom mødre og døtre? Likevel er det gjerne farsarv, farskompleks og fadermord som er tema i mange av de bøkene vi kaller verdenslitteratur. Kirsten Thorup og Wencke Mühleisen møtes for en samtale om mødre og døtre i livet og litteraturen. Intervjuer: Margunn Vikingstad.