Den intellektuelle arven fra 1968

Litteraturhuset og forskergruppen for radikal filosofi og litteratur inviterer til seminar 23.–24. september.

Hva kjennetegnet det intellektuelle livet før 1968, og hva var de viktigste endringene som inntraff? I samarbeid med forskergruppen for radikal filosofi og litteratur inviterer vi til seminar om den intellektuelle arven fra 1968.

Les mer om programmet under!

Program

Søndag 
23. september
kl. 10.15–15.00
Olav H. Hauge
Gratis

Mai '68 som internasjonal hendelse 

Mai ’68 var en internasjonal hendelse, tett forbundet med anti-koloniale bevegelser, studentopprør og andre former for motstandskamp, på ulike steder i verden. På dette arrangementet diskuterer vi ’68-hendelsene i Vest-Tyskland, Tsjekkoslovakia, Mexico og Cuba. Vi vil også diskutere hvordan senere politiske bevegelser har bidratt til å endre perspektivet vårt på 1968, både innenfor en norsk og internasjonal sammenheng.

Trykk her for detaljert program.

Søndag
23. september
19.00–20.00
Auditoriet
90/60,– (stud.) 

Den intellektuelle arven fra 1968: Norge

Sekstiåtternes grep om den norske kulturen har de siste tiårene vært regnet som en etablert sannhet i samfunnsdebatten. Men stemmer dette? Hva kjennetegnet det norske intellektuelle livet før 1968, og hva var de viktigste endringene som inntraff? Og hvilket grep har sekstiåtterne om idédebatten i dag?

Sigurd Allern, Ellen Mortensen og Kaj Skagen opplevde de urolige årene rundt 1968 på hver sin særegne måte. De møtes til samtale under ledelse av Vagant-redaktør Audun Lindholm. 

Kjøp billett 

Mandag
24. september
10.15–14.15
Olav H. Hauge
Gratis

Paris – myte eller begivenhet?

Det er spunnet mange myter omkring student- og arbeideropptøyene i Frankrike i 1968. Var det snakk om en reell politisk begivenhet, eller var det først og fremst et utagerende ungdomsopprør? Lever ideene og impulsene fra mai-hendelsene fremdeles, eller er de kjøpt opp og nøytralisert av konsumkapitalismen? Her møtes deltagere som var til stede der det skjedde, og yngre deltagere som har interessert seg for den intellektuelle arven etter 68. 

Trykk her for detaljert program.

Mandag
24. september

20.00–21.00
Auditoriet
100/60,– (stud.) 

Verden

1968 var mer enn et ungdomsopprør, og det var mer enn en politisk bevegelse: I 1968 kom også helt nye idéer om hvordan vi kan forstå og forandre verden, til uttrykk. Hva var det som skjedde som skapte grobunn for denne tenkningen? Hva kjennetegner egentlig 68'er-tenkningen? Og hvilken status har den i dag? 

Professor i litteratur ved New York University, Kristin Ross, har skrevet referanseverket om 1968, May '68 and Its Afterlives. Hun møter Patrice Maniglier, førsteamanuensis i filosofi ved Nanterre-universitetet i Paris, til samtale. Samtalen foregår på engelsk. 

Kjøp billett