Program for Barcelona-reisen

Dag 1: Søndag 11. mars - reisedag

Kl. 14.10 Avreise med KLM fra Bergen via Amsterdam.

Kl. 19.00 Ankomst flyplassen i Barcelona.

Der venter lokal guide med buss som kjører oss til Hotel HCC St. Moritz.

Hotellet ligger svært sentralt i Carrer de la Diputació 264.

I nærheten serveres vi et lett velkomstmåltid.

Dag 2: Mandag 12. mars

Dagen tilbringes til fots i Barri Gòtic, det gotiske kvarter. Underveis skal vi kikke innom den vakre kirken Sta Maria del Pi fra 1322-1453. Vi går innom Casa de l’Ardiaca, erkediakonens hus på vei mot Katedralen (som ble påbegynt i 1298, men ikke gjort ferdig før på 1800-talet - fasaden er i nygotikk). Vi skal se både katedralen, dens atrium med alle gjessene og Museu Diocesà. På vei mot neste stopp, skal vi ta en titt på Dalí Barcelona Real Cercle Artistic som blant annet har 44 skulpturer av Dalí.

FELLES LUNSJ 

Vi fortsetter i det gotiske kvarter og ser Plaça de Sant Jaume, hvor både det katalanske regjeringsbygget Palau de la Generalitat fra 1403 og byens vakre rådhus, Casa de la Ciutat fra 1300-tallet, befinner seg. På vei dit skal vi gå innom den jødiske synagogen og den gamle ghettoen.

Dag 3: Tirsdag 13. mars

Vi skal starte dagen i Palau Reial og Museu d’Història de la Ciutat, altså bymuseet. Først skal vi se Sta Agata, slottskirken, med en altertavle av Jaume Huguet fra 1400-tallet. Deretter Saló del Tinell fra 1300-tallet, som tilsvarer Håkonshallen i Bergen. Det var der dronning Isabella og kong Ferdinand mottok Christopher Columbus etter at han hadde oppdaget Amerika. Også Capella de Sta Anna skal vi innom – den har deler helt tilbake til 500-tallet, men er ellers preget av den katalanske gotikk.

Under museet og plassen utenfor har man gravet ut en liten del av den romerske byen – her kan vi se både et romersk fargeri og en garum- eller en fiskesaus-fabrikk – begge fra 200-tallet e. Kr.

FELLES LUNSJ

Etter å ha gått en 10-15 minutter kommer vi til området Born, hvor vi først skal besøker Museu Picasso, som ligger vakkert til i to middelalderhus som er helt moderne innvendig. Her får vi både se Picassos tidlige malerier da han malte som Rafael, som han selv sa. Men vi er også vitne til hans hurtige utvikling både før han kommer til Paris rundt 1900 og ikke minst etter, hvor vi får se både bilder fra hans blå og rosa periode. Til sist vil vi se hans store Variasjons-verk over Velazquez La Meninas fra midten av 1950-tallet.

Dagens avsluttes i kirken Sta Maria del Mar fra 1329 til 1384, en kirke som er utførlig omhandlet i Havets katedral av Ildefonso Falcones fra 2006.

Dag 4: Onsdag 14. mars

Vi skal også i dag starte med en buss, men denne gang opp mot Montjuïc-høyden. Der skal vi først til Placa d’Espanya, som ble laget til Verdensutstillingen i 1929. Vi skal begynne med å besøke en del av denne utstillingen, nemlig Ludwig Mies van der Rohes Pavelló Barcelona. Den ble som alt annet revet etter utstillingens slutt, men på 100-årsdagen for arkitektens fødsel i 1986 ble en nøyaktig kopi reist. Og den er vel verd å studere nærmere.

Neste stopp er Josep Liúis Serts Fundacío Joan Miró med en meget fyldig oversikt over Mirós arbeider. Han tilhører én av de virkelig store modernistene.

Vi tar bussen den korte veien til MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) som er et historisk bygg fra 1929, men totalt ombygget innvendig av amerikanske arkitekter til et helt moderne museum. Samlingen omfatter både romanske malerier og liturgiske objekter hentet fra kirker i Katalonia. Om de hadde vært der, hadde de hurtig blitt ødelagt – men her på museet er de plassert trygt og godt og utgjør Europas største samling av malerier fra 1100-tallet. I tillegg har museet også en meget fin samling av katalanske malerier og skulpturer fra tiden rundt 1900. Ikke bare Picasso, men også Ramon Casas’ berømte sykkelbilde. Og også mellomperiodene mellom middelalder og modernisme er godt representert med bl.a. Zurbarán og Velazquez.

FELLES LUNSJ i museets nydelige restaurant!

Bussen bringer oss tilbake til hotellet.

Det som er igjen av dagen er til fri benyttelse!

Dag 5: Torsdag 15. mars

Avreise med buss på en tur som tar oss gjennom bydelen Eixample. Vi passerer bl.a. Casa Terrades (kanskje bedre kjent som Casa de les Punxes), en sekskantet boligblokk i jugendstil av Josep Puig i Cadafalch fra 1903–5  og Casa Macaya. Vi besøker byens fremste turistmål, Antoni Gaudís La Sagrada Família. Den ble påbegynt i 1885 og er for bare noen få år siden gjort ferdig innvendig. Utvendig derimot gjenstår det mye. Både Vestportalen og mange tårn holder man på å reise. Målet er å få den ferdigstilt til 100-årsdagen for Gaudís død i 1926.

Deretter kjører vi forbi Hospital de la Sta Creu i de Sant Pau, et sykehus i jugendstil av Lluis Domenech i Montaner fra 1902. Så har vi sett de tre fremste jugendarkitekter i Barcelona. Deretter skal vi studere nærmere et annet av Gaudís store verk, Parc Güell, et imponerende anlegg som alle må se når de besøker Barcelona. Vi skal også besøke Antoni Gaudís Palau Güell, hans første palass, bygget mellom 1886 og 88. Det er nå blitt restaurert og er et syn verd. Utrolig hva den unge Gaudí fikk til med rause oppdragsgivere! Vi fortsetter til bydelen Raval, hvor vi sier bussen farvel. Her skal vi se klosteret Sant Pau el Camp fra 1100-tallet.

FELLES LUNSJ

Vi besøker deretter Richard Meiers Museum d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), et meget rent og vakkert museum hvor innholdet kanskje ikke står helt i stil med innpakningen. Vi avslutter dagen og turen med en vandring rundt på byens universitet som ligger like i nærheten.

Dag 6: Fredag 16. mars

Vi besøker to av Antoni Gaudís mesterverk, leiegården Casa Milà eller La Pedrera, Steinbruddet. Ved Passeig de Gràcia, byens virkelige paradegate, er det ikke langt å gå til neste høydepunkt, Gaudís Casa Batlló (1905-07). Dette er virkelig et mesterverk som ikke bare viser Gaudí som en stor arkitekt, men også som en usedvanlig praktisk mann som har tenkt gjennom det meste.

LUNSJ på egenhånd og fri. 

For ekstra interesserte – og helt frivillig - kan Danbolt også ta turen innom nabohuset, Casa Amatller, av Jugend-arkitekten Josep Puig i Cadafalch og Fundacío Antoni Tapies, hvor vi kan se en rekke av denne store katalanske malerens verk. Tapies (1923–2012) var en av Spanias viktigste modernister som fikk stor betydning bl.a. for vår egen Jakob Weidemann og Kjell Nupen. 

Dag 7: Lørdag 17. mars

Avreise fra hotellet med buss til Colònia Güell som ligger 23 km utenfor Barcelona i Sta Coloma de Cervelló. Her hadde Güell et stort fabrikkområde hvor han ønsket at Gaudí skulle bygge en kirke til arbeiderne. Dessverre døde Güell før kirken var ferdig, og sønnene ønsket ikke å bruke penger på en kirke. Heldigvis fikk Gaudí krypten bygget, og den er vel verd et besøk. For det var her Gaudí eksperimenterte med det som senere kom til å bli kirken Sagrada Familia.

Derfra kjører bussen mot Barcelona via Ronda de Dalt, den øvre ringvei, slik at vi kan studere nærmere Norman Fosters Torre de Collserola. Vi besøker også klosteret Monestir de Sta Maria de Pedralbes fra 1326. Det er et kloster som sier mye om hvordan klostrene ble bygget og innredet fra ca. 800 og fremover.

Tilbake i sentrum er det fritt frem for lunsj på egenhånd.

Man kan spassere på La Rambla, besøke markedet Boqueria, studere kirker og se på vakre fasader. Og ikke minst Mirós fargerike mosaikkfortau på Plaçade la Boqueria, og det 60 meter høye Columbus-monumentet nederst i Rambla, laget av Rafael Arché i 1880-årene. Eller besøke Enric Miralles Mercat de Sta Caterina, markedet ved Katedralen. 

FELLES MIDDAG avrunder Barcelona-turen.

Dag 8: Søndag 18. mars - reisedag

Kl. 12.15 Avreise med SAS fra Barcelona via København

Kl. 17.35 Ankomst Bergen

Trykk her for info om pris og påmelding.